Alergii rapide vs alergii ascunse (tardive)
Cele mai obișnuite două tipuri de reacții alergice, cea cu declanșare imediată și cea cu declanșare întârziată, mult mai frecventă, implică două familii diferite de anticorpi: IgE și IgG. ,,Ig" este abrevierea de la imunoglobulină, iar ,,E" sau ,,G" reprezintă tipul sau familia de imunoglobulină.
Priviți atent aceste două tipuri diferite de alergii și încercați să observați dacă le aveți sau nu.
Alergiile alimentare cu declanșare imediată (IgE)
Cea mai cunoscută și mai studiată formă de alergie alimentară implică familia de anticorpi IgE și mai este cunoscută sub numele de alergie alimentară de tip 1, cu declanșare imediată sau atopică. Aceste alergii sunt considerate ,,clasice", în parte deoarece au fost primele descoperite în medicină, în parte din cauza reacției evidente și imediate pe care o implică. Acestea sunt alergiile despre care citiți în ziare, când cineva moare după ce mănâncă crustacee sau arahide.
Însă alergiile cu declanșare imediată sunt rare: mai puțin de 5% din noi le avem și apar în special la copii. Dacă sunteți printre cei 2% care au alergie IgE, mai mult ca sigur știți că o aveți, deoarece reacțiile implică de obicei doar unul sau două alimente și apar la interval de câteva secunde sau cel târziu după două ore. Astfel, boala este de obicei autodiagnosticată și nu veți mai consuma alimentele care vă fac rău.
Alergiile cu declanșare imediată pot fi genetice: puteți moșteni tendința de a produce un anumit tip de anticorpi IgE la anumite alimente. De aceea, o alergie foarte gravă la gluten, boala celiacă, este ereditară.
Modul în care se produc alergiile alimentare IgE
O parte (o zonă) a anticorpilor IgE este desemnată să recunoască și să se lege strâns de alergenul alimentar dar nu înainte ca cealaltă parte a anticorpilor IgE să se atașeze de o celulă imunitară problematică și instabilă, denumită mastocit.
Mastocitele se găsesc în aproape tot corpul uman, însă se concentrează mai ales în mucoasa tractului digestiv. Gata de acțiune, mastocitele acoperite cu IgE așteaptă apariția unui alergen (antigen).
Când consumați alimentul respectiv, anticorpii IgE atașați la suprafața mastocitelor se atașează cu cealaltă față de el (îl capturează). În acel moment, din mastocit ies histaminele și alte substanțe chimice implicate în reacțiile alergice și provoacă rapid mai multe simptome specifice neplăcute.
Simptomele clasice
Pielea, intestinul și căile respiratorii reprezintă spațiul obișnuit de desfășurare pentru reacțiile alergice rapide IgE. Așa că este posibil să aveți erupție, urticarie sau eczeme, sau să resimțiți stări de greață, vomă, crampe la stomac, durere, balonare, arsuri la stomac, indigestie, constipație, flatulență sau diaree. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu sindromul intestinului iritabil au alergii alimentare. Alte simptome imedite sunt tusea și dificultățile de respirație asociate cu astmul sau strănutul și nasul înfundat la persoanele cu rinită alergică. Frecvența și severitatea reacțiilor variază foarte mult de la o persoană la alta.
În cazuri extreme, o persoană poate dezvolta anafilaxie (șoc anafilactic), o reacție în care gâtul și gura se inflamează și apare o formă severă de astm, provocând moartea prin sufocare. Reacțiile anafilactice pot include și un anumit tip de urticarie, scăderea rapidă a tensiunii arteriale, bătăi neregulate ale inimii și pierderea conștienței.
Afecțiuni determinate de alergiile alimentare IgE
Unele din cele mai obișnuite afecțiuni pot fi:
🔸️angioedem (erupții ale pielii, de exemplu la nivelul buzelor)
🔸️astm
🔸️boala Crohn
🔸️infecții recurente ale tractului urinar, din cauze necunoscute
🔸️colită ulcero-necrotică
🔸️dermatită alergică, eczeme
🔸️epilepsie
🔸️psoriazis
🔸️rinită alergică extrasezon (iritație nazală care nu are legătură, de exemplu, cu febra fânului)
Alături de identificarea și evitarea alergenilor, există și alte metode de a reduce potențialul alergic și cantitatea de histamină eliberată, fără să fie nevoie de medicație antialergică.
Vezi aici
Alergii alimentare cu declanșare întârziată (IgG)
Reacțiile alergice IgG-mediate sunt mult mai comune decât tipul IgE, atât la copii, cât și la adulți, afectând una din trei persoane și, dintre acestea, pe cele cu afecțiuni cronice care nu răspund la medicina convențională, până la 70%.
Cunoscute și ca alergii de tip 3, acestea apar atunci când sistemul imunitar creează un surplus de anticorpi IgG pentru un anumit alergen alimentar. Anticorpii, în loc să se atașeze la mastocite precum cei de tip IgE, se leagă direct de particulele de hrană atunci când acestea pătrund în sânge, creând așa numitele ,,complexe imune". Cu cât există mai multe astfel de complexe în sânge, cu atât mai mult slăbește sistemul imunitar, trimițând fagocitele să ,,înghită" complexele respective. Atunci când sunt multe complexe imune, uneori, fagocitele plesnesc. De fapt sistemul imunitar intră treptat în alertă.
Acest proces necesită timp, de aceea simptomele IgG-mediate sunt întârziate și apar după două ore până la câteva zile de la consumarea alimentului problemă (alergenului). De exemplu, migrena apare de obicei după 48 de ore de la consumarea alergenului.
Aceste reacții tardive pot implica aproape toate organele sau țesuturile corpului uman, pot determina peste 100 de simptome și sunt implicate în peste 100 de boli și afecțiuni.
Cele mai comune afecțiuni
provocate sau agravate de alergiile alimentare IgG-mediate:
🔸️anemie feriprivă (carență de fier)
🔸️anxietate, atacuri de panică
🔸️artrită reumatoidă
🔸️astm (poate implica simultan IgE cât și IgG)
🔸️autism (asociat cu alergiile la lapte și la glutenul din cereale)
🔸️otită medie acută
🔸️bolile inflamatorii intestinale (enterocolită provocată de laptele de vacă, boala Crohn, colită ulcero-necrotică și boala celiacă)
🔸️depresie
🔸️diabet dependent de insulină (principalele cauze sunt glutenul, soia și cazeina din lapte)
🔸️dureri de cap (migrene, nevralgie migrenoasă)
🔸️eczeme (pot implica simultan anticorpi IgE și IgG)
🔸️enurezis (pipi în pat)
🔸️epilepsie (cu antecedente de migrene și hiperactivitate)
🔸️fibromialgie
🔸️oboseală cronică
🔸️rinită alergică extrasezon
🔸️sindromul intestinului iritabil (SII)
🔸️spondilită anchilozantă
🔸️tulburări de somn (insomnie, apnee în somn, sforăit)
🔸️tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD)
În medie una din patru persoane suferă de alergii alimentare clinic manifeste, majoritatea având simptome întârziate care reprezintă, probabil, rezultatul alergiilor alimentare IgG-mediate. Spre deosebire de alergiile IgE-mediate, alergiile alimentare IgG mediate sunt foarte obișnuite și foarte rar sunt autodiagnosticate și tratate.
Cum le deosebim
Amintiți-vă de filmul Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăznit, de scena în care Robin Williams, din gelozie oarbă, aproape îl ucide, pe alergicul pretendent al fostei sale soții, cu ardei iute. Acela reprezintă un exemplu extrem de alergie IgE-mediată cu declanșare imediată, în care relația cauză-efect între aliment și simptome este evidentă pentru toată lumea.
După cum am mai spus, simptomele unei alergii alimentare IgG cu declanșare întârziată sunt mult mai subtile și mai ascunse iar efectele diferă din multe puncte de vedere de cele ale alergiilor IgE. Iată câteva dintre aceste diferențe:
🔹️Considerat în trecut* singurul tip ,,adevărat" de alergie alimentară, alergia cu declanșare imediată apare mai ales la copii și foarte rar la adulți**. Socotită cândva cel mult neobișnuită, alergia alimentară cu declanșare întârziată este de departe forma cea mai comună de alergie alimentară atât la copii cât și la adulți.
🔹️Simptomele alergice în alergia cu declanșare imediată apar într-un interval de până la două ore după consum. În cazul alergiei cu declanșare întârziată, simptomele nu apar decât după cel puțin două ore, chiar după 24 sau 48 de ore de la consumul alimentului respectiv (există cazuri în care simptomele apar chiar și după 3 - 7 zile).
🔹️Alergia alimentară cu declanșare imediată implică de obicei unul sau două alimente din dietă. Cea cu declanșare întârziată implică între 3 și 10 alimente, uneori chiar până la 20 la persoanele foarte alergice, care au intestinul foarte permeabil.
🔹️Datorită faptului că o cantitate mică dintr-un singur aliment este suficientă pentru a declanșa reacțiile alergice și că simptomele apar imediat, alergia alimentară cu declanșare imediată este de obicei autodiagnosticată: consumați alimentul, imediat apar simptomele, vedeți legătura între aliment și simptome și renunțați la el. Din cauza simptomelor întârziate, a alimentelor diverse și a poftelor pentru diferite alimente, alergiile alimentare cu declanșare întârziată sunt autodiagnosticate foarte rar și necesită cunoștințele unui medic specialist în alergiile alimentare, care poate face testele necesare.
🔹️Alergiile alimentare cu declanșare imediată implică alimente care sunt consumate foarte rar. Alergiile alimentare cu declanșare întârziată implică alimentele pe care le consumați zilnic și de care vi se face poftă.
🔹️Când opriți consumarea alimentelor care provoacă reacții imediate, nu apar simptome de sevraj sau specifice detoxifierii și nu vi se face poftă de aceste alimente. Însă cel puțin unul din trei oameni care renunță la consumul de alimente generatoare de IgG dăunătoare prezintă pofte puternice și simptome acute de sevraj.
🔹️Reacțiile imediate la alimente afectează în principal pielea, căile respiratorii și tractul intestinal. Însă orice țesut, organ sau sistem al corpului poate fi afectat de alergiile alimentare cu declanșare întârziată.
🔹️De obicei, alergiile alimentare imediate pot fi diagnosticate printr-un simplu test la nivelul pielii***. Reacțiile întârziate la alimente necesită teste de sânge ample, care detectează prezența în sânge a anticorpilor IgG specifici pentru anumite alimente.
©Patrick Holford & dr. James Braly Hidden Food Allergies
Piatkus Books Great Britain 2005
* În România trăim, din păcate, încă în trecut din acest punct de vedere.
** Am avut un prieten, adult, căsătorit și pasionat de tenis și pescuit, care a fost de trei ori la un pas de a muri din acuza unei alergii imediate la spanac. Prima oară a crezut că ochiurile de ou care însoțeau spanacul sunt vechi. A doua oară a pus ouă proaspete verificate și a realizat că de vină era spanacul. A treia oară, sosit de puțin timp în Italia, a consumat ,,tortellini con spinacio" nerealizând pe moment că spinacio înseamnă spanac. (N.E.)
*** Spre deosebire de Marea Britanie, în România aceste teste sunt mai greu de făcut. Farmaciile nu comercializează teste pentru alergii alimentare
-//-

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu