miercuri, 15 ianuarie 2025

Fier

 Fier [Fe]

Se găsește în numeroase fructe (migdale, alune), în grâu, ovăz, secară, morcov, urzică, spanac, ceapă, creson, varză, castane, pătrunjel, leguminoase, cacao, polen și în anumite măruntaie de vită, în ape minerale feruginoase (Vâlcele 7,9 mg/l).

Necesar 10 - 18 mg/zi

Este cunoscut mai ales ca antianemic fiind un compus primordial al hemoglobinei

Carența lui pare să favorizeze apariția cancerelor. Anumite enzime cer prezența acestui metal 3/4 stocat în organism sub formă de feritină. Pierderea unui ml de sânge lipsește organismul de tot atâta fier ca excreția cotidiană (0,5 - 1 mg). Atenție, deci, la hemoragiile de toate felurile care spoliază organismul.
   Este cel mai abundent dintre oligoelemente: o persoană de 70 de kg conține cca 3 500 mg. Excesul de fier este tot atât de prejudiciabil ca insuficiența lui, emonctoriul natural nefiind în stare să elimine peste 0,5 - 1 mg pe zi. 
  În general ne vom simți bine consumându-l sub forma plantelor, a fructelor sau a legumelor care-l conțin, cu atât mai mult cu cât utilizarea fierului este legată de prezența cuprului care se găsește în fructele proaspete și legumele verzi. O insuficiență de nutriția, cu numeroase tulburări digestive și de altă natură, poate împiedica asimilarea fierului de către organism. Nu-i de ajuns să adaugi fier sub una din numeroasele forme propuse în comerț, ca să pui capăt unui sindrom de anemie. În privința aceasta, revenim mereu la primatul unei alimentații suficiente și echilibrate, ținând seama de protidele animale și vegetale, de minerale, de vitamine etc, în care legumele, fructele și cerealele își păstrează o importanță capitală.
OMS semnala că în 1972 erau în lume 700 milioane de persoane cu lipsă de fier.
Astăzi se pare că sunt 2 miliarde ținând cont de avansul tehnologiei de detectare și a noilor limite care definesc carențele. Vezi articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu