duminică, 19 ianuarie 2025

Sodiu

Sodiu [Na]

 Foarte răspândită în regnul animal și în vegetale (cereale, legume, fructe), o regăsim sub multiple combinații: cloruri, citrați, ioduri, fosfați, bicarbonați. În apele minerale sodice (Vâlcele 300 mg/l)

  Numit și natriu este un alcalinizant al mediului humoral. El intervine în numeroase procese organice; studiile nu ne dau despre el decât o idee vagă.
Ceea ce știe toată lumea este că face parte din sare și că sarea este suprimată din alimentația  cardiacilor și a obezilor, dar și din cea a celor cu hiperaciditate datorită clorului care alimentează producția de acid clorhidric.
   Sarea marină însă este acceptată. Aceasta pentru că sarea de masă, rafinată este clorură de sodiu aproape pură, deci dezechilibrată, chiar dacă i s-a adăugat iod. Cât despre a doua, reprezintă un produs al mării livrat ca atare. Ar trebui să fie de culoare gri, umedă, deci mult mai puțin agreabilă la întrebuințare. Dar este nedăunătoare bolnavilor de inimă și, cu siguranță, fără răspunderi în cazurile de obezitate. Se poate adauga în apa de băut vara când apar situații de dezhidratare, atât datorită transpirației abundente, cât și consumului mare de apă oligominerală (cu mai puține minerale) sau ceaiuri și sucuri sărace în săruri, care ,,spală" sângele de minerale și reduc astfel capacitatea corpului de a reține apa în celule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu