marți, 7 ianuarie 2025

Vitamina A

    Vitamina A

Vitamina A sau antixeroftalmică (liposolubilă)*
   Vitamină de creștere, cu importanță considerabilă pentru organismele tinere. Antiinfecțioasă, cu acțiune asupra echilibrului ,,acido-bazic", ea contribuie printre altele, la nutriția cartilajelor și a oaselor, a organelor digestive, a vaselor sanguine, a mucoaselor, a tegumentelor (este un ocrotitor al epiteliilor) și implicit un factor de întinerire. 
   Efectele ei care reglementează somnul și tensiunea arterială sunt deopotrivă de reținut. Ea se com- portă, pe de altă parte, ca un antagonist al tiroidei și ca frenator folicular în sindromul dureros care precede menstruațiile.
Absența atrage după sine:

🔸️Leziuni oculare: micșorarea acuității vizuale, umflarea pleoapelor cu apariția crustelor și depilare, întărirea și opacitatea corneei, xeroftalmie, adică o oftalmie uscată, cu roșeață, senzația de durere usturătoare, putând duce la orbire. 
🔸️Oprirea din creștere și scăderea solidității oaselor.
🔸️ Slăbire prin denutriție,
🔸️ Stare de oboseală, scăderea rezistenței la infecții (gripă etc.), 🔸️Modificări la nivelul pielii și al mucoaselor care ajung uscate, la nivelul unghiilor care se rup ușor, și al părului, care se închide la culoare. 
🔸️Tulburarea menstrelor
🔸️ Întărirea dureroasă a sânilor 🔸️Dureri abdominale 
🔸️Migrene
🔸️Nervozitate, neliniște. 
🔸️Formare de calculi
🔸️La copii, folosirea exclusivă a laptelui smântânit, a celui fiert în clocot, a făinilor rafinate, atrage tulburări grave de avitaminoză A
 
   Se găsește sub formă de provitamină A sau carotină în majoritatea plantelor și legumelor verzi, în numeroase fructe, mai ales în morcovi, usturoi, ceapă, pătrunjel, roșii, spanac, piersici, dude, castane, nap, banană, ananas, cereale, coacăze, zmeură, caise, lămâi, portocale, măceșe, fructe oleaginoase (și uleiuri vegetale), boabe de grâu, galbenuș de ou, lapte integral, smântână, unt, ficat de pește (ulei de ficat de morun). 

Doza zilnică necesară        2 mg

Surse: 
10 g ulei de ficat de morun       2 mg
100 g ficat de animal           3 - 50 mg
100 g morcov                          3 - 9 mg
Salatele                                    4 - 8 mg 
Măceșe                                          5 mg
   


* Solubilă în grăsimi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu