Vitamina K
- antihemoragică - (liposolubilă)
Există o vitamină K în vegetalele verzi (izolată în 1939 de Karer din lucernă) și o vitamina K obținută din făini de pește putrefiate.
Contrar celorlalte vitamine, vitamina K este sintetizată de către flora intestinală normală. Astfel carența ei poate să țină fie de un insuficient aport alimentar, fie de o deficiență de sinteză: există și cazul unei proaste utilizări, când funcția biliară este diminuată și cea intestinală perturbată.
Vitamina K este transformată în ficat în protrombină.
Hipovitminoza K favorizează hemoragiile (spontane sau după traumatisme minore).
Prescripțiile ei principale sunt:
- hemoragiile de orice fel, ale adultului, copilului și sugarului;
- tulburările hepatice diverse (icter, hepatite . . .), și cele colitice.
- degerăturile, urticariile;
- tratamentele antibiotice care distrug flora microbiană intestinală utilă pentru sinteza vitaminei K.
Se găsește în numeroase legume verzi: mazăre, cartof, roșie, varză, spanac . . . și, pe lângă lucernă, în urzică, frunză de castan, în anumite fructe, în ficatul animalelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu