vineri, 10 ianuarie 2025

Vitamina K

 Vitamina K

 - antihemoragică - (liposolubilă)

   Există o vitamină K în vegetalele verzi (izolată în 1939 de Karer din lucernă) și o vitamina K obținută din făini de pește putrefiate. 
   Contrar celorlalte vitamine, vitamina K este sintetizată de către flora intestinală normală. Astfel carența ei poate să țină fie de un insuficient aport alimentar, fie de o deficiență de sinteză: există și cazul unei proaste utilizări, când funcția biliară este diminuată și cea intestinală perturbată.
   Vitamina K este transformată în ficat în protrombină.
   Hipovitminoza K favorizează hemoragiile (spontane sau după traumatisme minore).
   Prescripțiile ei principale sunt:
  - hemoragiile de orice fel, ale adultului, copilului și sugarului;
  - tulburările hepatice diverse (icter, hepatite . . .), și cele colitice.
  - degerăturile, urticariile;
  - tratamentele antibiotice care distrug flora microbiană intestinală utilă pentru sinteza vitaminei K.

Se găsește în numeroase legume verzi: mazăre, cartof, roșie, varză, spanac . . . și, pe lângă lucernă, în urzică, frunză de castan, în anumite fructe, în ficatul animalelor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu