vineri, 24 iunie 2022

Dudă

 Dudă (agudă)

Morus nigra

  • Principalii constituenţi cunoscuţi: (Van Hees): apă 84,75; glucoză şi zahăr invertit 9,19; acid liber 1,86; materii albuminoide 0,39; materii pectice şi grase; săruri; gumă 20,30; cenuşi 0,57; materii insolubile 2,25; tanin; cianină (materie colorantă); acid succinic; vitaminele A şi C.

  • Proprietăţi:
      - Tonic.
    - Răcoritor.
    - Depurativ.
    - Laxativ (la maturitate).
    - Astringent (fruct verde).
    - Antiscorbutic.

  • Indicaţii:
    Uz intern:
    - Astenie.
    - Diateză hemoragică.
    - Constipaţie, enterită.
    - Afecţiuni pulmonare.

    Uz extern:
    - Anghine, stomatite, afte.

  • Mod de folosire:
    - Fructul bine copt, contra constipaţiei.
    - Sucul fructului extras înainte de completa maturare conţine de la 20 la 25 g de acid citric la litru. Se utilizează în sirop astringent, pentru gargare contra anghinelor, stomatitelor şi aftelor.

    N. B.
    Frunzele au proprietăţi antidiabetice (Bart). În infuzie, sau sub formă de extract fluid: 30 - 50 de picături înainte de mese.

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu