Fasole*
Fasole boabe
Phaseolus vulgaris et Phaseolus coccineus
- Părţi folosite: boaba, păstaia.
- Principalii constituenţi cunoscuţi: protide, fosfor, potasiu, fier calciu, vitaminele B, C; acid uric 45 mg la 100 g; (nu trebuie interzisă, în cantităţi chibzuite, gutoşilor).
- Proprietăţi:
- Energetic
- Reconstituent
- Reparator al sistemului nervos
Se va consuma cu pieliţa ei (care conţine fermenţi), fie proaspătă, fie în cursul anului. Este mai digestă când o amestecăm cu fasole verde şi când o condimentăm cu: pătrunjel, asmăţui, usturoi, cimbrişor, rozmarin, cimbru, busuioc, dafin, salvie.
În fitoterapie, se folosesc păstăile contra:
- Anumitor albuminurii
- Diabet
- Insuficienţă hepatică.
- Mod de folosire:
N. B.
1) Boabele fierte şi strivite pot fi utilizate împotriva arsurilor, a erizipelului (sau brâncii), a pecinginilor.
2) Apa de la fierberea fasolei, curăţată de păstăi serveşte la spălarea stămburilor, ale căror culori nu le alterează.
Fasole verde
Phaseolus vulgaris
- Principalii constituienţi cunoscuţi: vitaminele A, B, C; inozită, mai ales în fire; săruri minerale (fosfor, siliciu, calciu); hidraţi de carbon; oligoelemente (nichel, cupru, cobalt).
- Proprietăţi:
- Diuretic.
- Depurativ.
- Antiinfecţios.
- Tonic hepatic şi al pancreasului.
- Indicaţii:
- Litiază renală.
- Oligurii.
- Albuminurie.
- Reumatism, gută
- Diabet.
- Carenţe.
- Mod de folosire:
N. B.
1) Brissemoret a studiat proprietăţile tonicardiace ale inozitei conţinută în fibrele fasolei verzi. L. Leclerc recomandă alcoolatura, în doză de 70 - 120 de picături pe zi, în patru prize, în intervalul curelor degitalice sau de strofantină.
2) Acum câţiva ani, un laborator renumit a comercializat un produs extras din fasolea verde, cu efect împotriva scăderii numărului globulelor albe, atât de des întâlnită în practica medicală (mai ales după administrarea anumitor produse toxice).
*după dr. Jean Valnet - Tratamentul bolilor prin legume fructe şi cereale. Editura Ceres 1987
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu