Dieta FODMAP
În sindromul de intestin iritabil
ALIMENTE PERMISE
cu conținut scăzut de fodmap
Legume
Cartofi, castraveți, ciuperci pleurotus, morcovi, păstârnac, ridichi (roz), salată verde, țelină rădăcină,
moderat (75 g): ardei gras verde, ceapă verde (frunze), dovlecel, păstări, praz (frunze), roșii alungite (prunișoare, Roma) varză, vinete.
Fructe
Banane crude (verzi), clementine, mandarine, papaya, portocale
afine 1/4 cană, ananas 200 g, 2 kiwi, căpșuni 5 buc medii, kiwi 2 buc, zmeură 25 - 30 buc, merișoare 1/2 cană
Lactate
Brânză tare maturată (parmezan, cheddar, feta etc), iaurt (fără lactoză), lapte fără lactoză, lapte vegetal (orez, nuci, migdale, proteină de soia), unt
Proteice
Carne (pasăre, pește, vită, oaie, porc) gătite fără adausuri de fodmap, ouă, tofu (tare, în saramură), leguminoase la conservă, 1/4 cană: linte, mazăre boabe, năut.
Cereale
Orez, porumb (mălai), hrișcă, mei, quinoa, tapioca și derivate (făină, fulgi, rondele, paste, etc), produse fără gluten și fără fodmap sau fibre alimentare adăugate (inulină, fibre din măr sau din rădăcină de cicoare)
fulgi de ovăz 50 g (1/2 cană).
Pâine albă > 24 g la o masă.
Dulciuri
Zahăr, de trestie sau de sfeclă, alb sau brun, dextroză, glucoză (sirop, tablete), sirop de arțar, stevia.
Nuci și semințe
Arahide, nuci (+ pecan, macadamia), semințe (floarea s, dovleac, mac, susan, cânepă)*
castane coapte 10, migdale 10, alune de pădure 10, semințe de in o lingură.
* Majoritatea au cantități mici de fodmap dar consumate în exces la o masă dau disconfort (100 g semințe de dovleac, 70 g floarea s, 135 g nuci).
Idei de meniuri low FODMAP vezi AICI

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu