vineri, 17 martie 2023

Bolile intestinului

 Bolile intestinului

A) Enterite și enterocolite acute

Sunt afecțiuni datorite inflamației acute a intestinului subțire și gros. Cauzele sunt, în primul rând, toxinfecțiile, greșeli alimentare (mese abundente, alimente alterate sau iritante), precum și unele medicamente. De obicei, bolnavul se plânge de greață, poate prezenta vărsături, acuză colici abdominale. Curând apar scaune moi, frecvente (10 - 20 pe zi), precedate și însoțite de colici, cu senzație de arsură la anus. Starea generală se alterează rapid: febră, semne de deshidratare, cu sete intensă, limbă uscată, tendință la leșin. 
   Profilactic: a se evita alimentele vechi, contaminate sau alterate, abuzul de antibiotice, salubrizarea surselor de apă.
Se recomandă: regim alimentar, ceaiuri, oțet de mere, Reiki [3, 4 c.f., 3, 4 c.s. și rect, 20 - 30 min.], vezi mai jos detaliat.
   Regim alimentar: Se începe întotdeauna cu o dietă hidrică formată din ceaiuri neîndulcite (afin, sclipeți și răchitan), supă de morcovi, zeamă de orez, cu suplimentări de sare, care se prelungește până la încetarea scaunelor diareice. În mod treptat, se va adăuga brânză proaspătă de vaci, ouă fierte moi, carne fiartă de pasăre sau vită. 
   Sunt interzise: laptele, dulciurile și celulozice ca fasolea. După câteva zile sunt
permise:
  • mere rase 
  • spanacul
  • untul și, mai târziu,
  • cartofii. 
Ca fructe se recomandă:
  • afine, 
  • castane, 
  • migdale, iar ca
 legume, 
  • napul și 
  • usturoiul.
   Ceaiuri
   - Lythrum solicaria L. (răchitan) de la care se folosește toată planta. Împiedică fermentațiile intestinale, antiseptic, hemostatic, antidiareic și antidizenteric, având acțiune antibiotică. Decoct sau infuzie, o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau trei căni pe zi.
  -  Vaccinium myrtillus L. (afin). Se folosesc frunzele și fructele. Are proprietăți astringente și antibiotice. Se face un decoct din 10% frunze sau fructe pisate, ce se fierb în 500 ml apă. Se bea călduț, fracționat în trei reprize, în cursul unei zile.
   - Potentilla erecta (L.) Hampe  (sclipeți). Are aceleași proprietăți ca și rădăcina de rathania. Decoct cu o lingură la cană. Se beau trei căni pe zi.
   Oțetul de mere, după dr. D. C. Jarvis. Se pun două lingurițe de oțet de mere într-un pahar de 100 ml cu apă. Se ia câte o linguriță din 5 în 5 minute. Durata consumului este de două ore, după care se consumă încă un pahar, din care se ia câte o linguriță din 15 în 15 minute, apoi 2 - 3 zile se va lua câte un pahar din acest amestec la fiecare masă.
Reiki: pentru colici abdominale se insistă pe pozițiile 3 și 4 pentru corp față câte 20 - 30 de minute fiecare, și la fel pentru pozițiile 3 și 4 pentru corp spate.

   B) Enterocolite cronice.
Sunt inflamații  cronice ale mucoasei intestinale. Se caracterizează prin perioade de agravare și acalmie, care se succed neregulat. Puseele de exacerbare sunt declanșate de multiple influențe: consumul de alimente rău tolerate, administrarea orală de antibiotice, infecții generale, stări de tensiune psiho-afectivă, expunere la frig, schimbarea climatului sau a obiceiurilor alimentare. Durata acestor episoade este de câteva zile, câteva săptămâni, extinzându-se uneori la 2 - 3 luni.
Se indică: regim dietetic,  ceaiuri, electroterapie, apiterapie, acupunctură, presopunctură, Reiki, balneoclimatologie.

   Profilactic: distanța între mese să fie egală, adică să se mănânce la aceeași oră, iar cantitativ să nu difere. Mesele principale să fie în număr de trei, dimineața, la prânz și seara, iar între mesele respective să se mănânce, dar în cantități reduse. Pregătirea meniurilor să fie cu gust, fără a fi îmbibate în grăsimi. Compoziția alimentației să fie echilibrată (diversă), să nu fie unilaterală. Alimentele să fie mestecate bine. Să se evite consumul exagerat de antibiotice ca: tetraciclina, cloranfenicolul, cloromicitina etc., care distrug flora microbiană naturală. Trebuie să se ia măsuri împotriva constipației. 

   Alimente permise:
  • brânză proaspătă de vaci
  • cacao cu apă
  • carne albă fiartă sau la grătar, de pasăre, vițel, miel, pește slab (șalău, știucă, păstrăv, biban, guvizi, mreană,  calcan)
  • ceai îndulcit numai cu zaharină, mai târziu cu lactoză
  • ciorbe
  • gelatină
  • ouă moi sau ochiuri românești
  • pâine albă prăjită
  • slănină
  • supe de carne
  • șuncă
  • unt
În fazele de ameliorare se adaugă:
  • arpacaș
  • budinci
  • fulgi de ovăz
  • griș
  • orez
  • paste făinoase (macaroane, tăieței, fidea)
  • prăjituri uscate
  • supă strecurată de legume
  • supe de făină
  • tapioca
  • tarte
Băuturi:
  • apă naturală, 
  • afinată
  • sifon, 
  • vin roșu, 
  • vin de afine
iar ca fructe se recomandă foarte mult
  • afinele.

   Alimente interzise:
  • băuturi alcoolice,
  • brânzeturi fermentate,
  • cafea neagră
  • carne de vacă, porc, rață, gâscă,
  • carne sau pește conservate
  • castraveți
  • ceapă
  • ciocolată
  • ciuperci
  • compoturi
  • condimente: (ardei iute, piper, muștar, hrean)
  • ficat
  • fructe crude
  • gemuri
  • iaurt
  • icre
  • înghețată
  • lapte
  • legume verzi
  • legume uscate
  • mărar
  • mezeluri
  • migdale
  • papricaș
  • pâine neagră
  • pește gras (nisetru, cegă, morun, somn, crap)
  • prăjituri cu frișcă, fructe
  • ridichi
  • rinichi
  • roșii
  • salate crude
  • sardele
  • sfeclă
  • smântână
  • sosuri
  • tarte
  • tocană
  • vinete
  • vânat
În general, trebuie înlăturate toate
  • alimentele care fermentează.

   Ceaiuri
  Mușețel, afine, sunătoare, anghinare, coada șoricelului, cimbrișor, cimbru de cultură, ienupăr fructe, cerențel, ceai anticolitic Plafar.

    - Flores chamomillae (flori de mușețel), un puternic antiseptic. Infuzie, cu 1 - 2 lingurițe la cană, care se bea în cursul unei zile; sau extract dublu: macerat la rece, cu 1 - 2 lingurițe de plantă la o jumătate de cană, timp de 30 de minute. Se strecoară, iar florile rămase se infuzează cu altă jumătate de cană în clocot, cele două lichide amestecându-se. Se beau două căni în cursul unei zile.

   - Vaccinium myrtillus L. (afine). Se folosesc frunzele şi fructele, cu acţiune antidiareică şi antiseptică. Infuzie din fructe sau frunze, cu două linguriţe la 500 ml apă în clocot.  Se bea călduţ şi fracţionat în trei reprize. Decoct din fructe: o linguriţă şi jumătate din fructe zdrobite în 500 ml apă rece. Se fierbe 30 de min; se bea călduţ în trei reprize; sau macerat la rece, la  400 ml apă rece, o linguriţă şi jumătate de fructe zdrobite; se lasă la macerat la rece, timp de opt ore, la temperatura camerei şi se bea în cursul unei zile, în 2 - 3 reprize
   - Herba Hyperici (sunătoare). Infuzie, cu o linguriţă la cană. Se beau 2 - 3 căni pe zi; sau infuzie concentrată, din două linguri de plantă la o cană. Se bea câte o lingură după fiecare masă. 
   - Folium Cynarae (anghinare). Se folosesc frunzele contra fermentaţiilor intestinale, dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană. Se beau 2 - 3 căni pe zi.
   - Flores Millefolii (coada şoricelului). Infuzie din flori, cu două linguri la o jumătate de litru de apă, cantitate ce se bea în cursul unei zile.
   -Herba Serpylii (cimbrişor) şi Herba Thymi vulgaris (cimbru de cultură). Au acţiune antiseptică puternică. Infuzie, cu 1 - 2 linguriţe la cană. Se bea două căni pe zi.
   - Fructus Juniperi (fructe de ienupăr). Are acţiune antiseptică. Infuzie cu două linguriţe la o cană.  Se iau 3 - 4 linguri pe zi.
   - Radix Geii (rădăcină de cerenţel). Decoct, cu două linguriţe la 300 ml apă. Se fierbe 30 minute. Se foloseşte în trei reprize, după mesele principale.
   - Ceaiul anticolitic Plafar. Infuzie, cu 1 - 1,5 linguriţă la cană. Se beau 2 - 3 căni pe zi după mese.

    Apiterapie
    Propolis extract alcoolic 95% (proporţia 1:5). După 40 de ore se dizolvă în apă distilată 30%. Se iau 30 - 40 de picături, într-un pahar cu apă călduţă, cu o oră înainte de mese, sau câte 10 - 20 g propolis, sub formă granulată sau praf, pe zi, până la completa vindecare. 
    Polen uscat. Se iau 20 g pe zi, înaintea meselor. O cură durează o lună.

    Presopunctura
    A se masa, cinci minute punctul numit Stomac inferior - VC₁₀ - care se află la două degete, deasupra ombilicului, prin dispersie (deşurubare), de două ori pe zi, înaintea meselor; total 10 şedinţe pe serie.

Reiki: Inflamația acută sau cronică a colonului, provocată de infecții, intoxicații, stări alergice, tulburări endocrine etc. Se manifestă prin dureri abdominale, scaune dese si cu aspect variat. Se insistă zilnic 30 de minute asupra poziției 4 pentru corp față (vezică urinară) și asupra pozițiilor 3 și 4 pentru corp spate (rinichi și fese). Suplimentar pe zona rectală pentru hemoroizi inflamați.

 D) Diareile.
Vezi detalii AICI

Wikipedia.en:
   Enterocolita este o inflamație a tractului digestiv, care implică enterita a intestinului subțire și colita de colon.[1]  Poate fi cauzată de diverse infecții, cu bacterii, viruși, ciuperci, paraziți sau alte cauze.  Manifestările clinice frecvente ale enterocolitei sunt defecațiile diareice frecvente, cu sau fără greață, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane, alterarea stării generale.  Manifestările generale sunt date de diseminarea agentului infecțios sau a toxinelor acestuia în tot organismul, sau – cel mai frecvent – ​​de pierderi semnificative de apă și minerale, consecința diareei și vărsăturilor.
Printre agenții cauzali ai enterocolitei acute se numără: [necesită citare]
  • bacterii: Salmonella, Shigella, Escherichia coli (E. coli), Campylobacter etc.
  • viruși: enterovirusuri, rotavirusuri, Norovirus, adenovirusuri
  • ciuperci: candidoză, în special la pacienții imunodeprimați sau care au primit anterior tratament cu antibiotice prelungit
  • paraziți: Giardia lamblia (cu frecvență mare de infestare în populație, dar nu întotdeauna cu manifestări clinice), Balantidium coli, Blastocystis homnis, Cryptosporidium (diaree la persoanele cu imunosupresie), Entamoeba histolytica (produce amebianul, obișnuit în zonele tropicale).

DIAGNOSTIC

 Tipurile specifice de enterocolită includ:[2][3]
  • enterocolită necrozantă (cel mai frecvent la sugarii prematuri)
  • enterocolită pseudomembranoasă (numită și „colită pseudomembranoasă”)

TRATAMENT
Tratamentul depinde de etiologie de ex.  Antibiotice, cum ar fi metronidazolul pentru infecția cu bacterii, terapia cu medicamente antivirale pentru infecția virală și anti-helminții pentru infecțiile parazitare[citare necesară]

Vezi și aici


Colită
Pentru colite, ulceroase sau nu, al cărui diagnostic a fost stabilit:
Extern; trei sau patru frunze groase aplicate în fiecare seară pe abdomen. Se acoperă cu o împletitură de lână și se mențin toată noaptea.
Intern; 1 - 3 pahare de suc proaspăt extras pe zi, între . Se continuă cât este necesar dar cu câteva zile de pauză la fiecare lună.
Amestec de suc de varză cu suc de morcov în părți egale este preferabil. De asemenea de menționat valoarea afinelor, a papainei, unor esențe aromatice și a polenului*



* Jean Valnet - Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale

           Va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu