luni, 20 aprilie 2020

Alergiile ascunse. Cum ne afectează


   Alergiile ascunse. Cum ne afectează

   Deşi toată lumea a auzit de alergii, puţini sunt cei care ştiu ce este cu adevărat această afecţiune care ne schimbă multe lucruri în viaţă, uneori fără să bănuim. Părerea generală este că avem de a face cu o afecţiune care ne provoacă de cele mai multe ori o mâncărime sau o erupţie pe piele, deşi sunt tot mai mulţi oameni care au probleme respiratorii, dar şi de altă natură, deși e greu de crezut că sunt provocate de o ,,banală alergie". Expresia folosită de unii care afirmă că ,,au alergie la o anumită persoană" a trimis în derizoriu importanţa pe care ar trebui să o acordăm acestor surprinzătoare legături dintre ceea ce facem, ce consumăm, şi ce experienţe de neînţeles avem după un timp.
   Diagnosticele puse de medici sunt deseori de hiper reactivitate, însă cauzele precise ale acesteia rămân în sarcina cercetărilor viitoare care se tot amână din diferite motive.
   La momentul actual se ştiu o serie de substanţe, produse, şi alimente sau băuturi, care la contactul cu anumite persoane, creează un eveniment de multe ori spectaculos dar uneori neobservat.
   Câţi oameni caută să afle de ce au anumite senzaţii, fenomene sau afectări şi pot face legătura cu ceea ce au consumat sau inhalat, atins sau experimentat? Prea puţini, mai ales dacă necazul dispare de la sine în câteva ore sau zile. Dar deloc întâmplător este faptul că prin repetarea unor astfel de senzații neplăcute, putem descoperi prezenţa unui element comun. Şi aici vorbim de un aliment, un medicament, o băutură sau o pulbere inhalată involuntar. Atunci când reacţiile sunt aproape imediate şi clare, oricine face legătura cu agentul cauzator şi va şti că trebuie să-l evite.
   Cazurile mai speciale sunt cele la care reacţia vine cu oarecare întârziere; de la 12 ore la 12 zile.
Aici avem de a face de fapt cu o alergie ascunsă sau întârziată. Un om neinformat nu va putea determina prea uşor cauza, dar nici unii dintre medicii noştri nu se descurcă mai bine. Majoritatea ne trimit să facem o analiză numită IgE care de fapt este pentru alergiile rapide. Cele pe care le putem ghici şi singuri cu puţină atenţie. 
   Pentru celelalte însă, care sunt mai ales alergii alimentare ascunse, trebuie făcut testul IgG. Sunt mai multe metode de testare cu o marjă de eroare destul de ridicată, cel mai bun fiind testul ELISA cel care se foloseşte şi pentru a depista Hiv Sida cu o siguranţă de 95%.

   Cum putem însă afla dacă avem o astfel de alergie şi dacă e cazul să ne facem analizele?
Pentru asta ar trebui să recunoaştem unele simptome care foarte des sunt puse pe seama altor maladii.
Am auzit destul de des persoane care se laudă că se vindecă în 2 - 3 zile de răceală fără să facă nimic, dar acestea pot fi simptomele unei alergii alimentare, declanşate la consumul unui aliment pe care nu-l avea de regulă în meniu şi, după puţin timp, dacă nu mânâncă iarăşi din el ,,se vindecă".
Dacă avem ghinion şi îl includem în obiceiurile noastre alimentare, atunci şi ,,răcelile", dar nu numai ele, vor deveni companioni sâcâitori şi cvasipermanenţi ai noştri. Sunt posibile și stări deosebit de grave și care ne pot afecta profund, psihic și fizic.  Deci...

   Simptome asociate cu alergiile alimentare
  • durere de cap, migrenă, oboseală, depresie/anxietate*, hiperactivitate
  • dificultăţi de concentrare, pierderea îndemânării, memorie slabă, lipsa libidoului
  • gât uscat cu roşeaţă, usturimi şi umflarea limbii, ulcere bucale recurente
  • nas înfundat sau care curge, strănut, uneori în salve, accentuarea sau pierderea mirosului
  • răguşeală persistentă, hipoacuzie ocazională, mâncărimi în gât şi urechi
  • mâncărimi ale ochilor; roşeaţă, cearcăne, senzaţie de scame în ochi, vedere neclară
  • inflamaţii ale mucoaselor, traheite, bronşite, sinovite, astm, mîncărimi pe trahee
  • vomă, greaţă, ulcere gastro-duodenale
  • diaree, constipaţie, balonare, dureri abdominale, flatulență, sindromul intestinului iritabil, Boala Crohn, retenția apei
  • hemoroizi. La eliminarea din consum a alimentelor cauzatoare, aceştia se vindecă de la sine. Altfel par ,,îndărătnici" și se ajunge la chirurgie. Chiar și așa rezolvați, ei pot reapărea dacă nu le-am aflat cauza.
  • dureri de încheieturi, artrită reumatoidă, cracmente la mobilizarea acestora
  • dureri musculare, mâncărimi de piele, gâdilături în nas sau urechi, eczeme, piele hipersensibilă
  • transpiraţii abundente la mişcare dar şi la repaus. Noaptea la fel, mai ales pe piept
  • mirosul transpiraţiei devine greu de suportat, scaunul şi mai şi. Chiar şi urina miroase tare.
  • tuse puternică şi seacă ce pare să devină convulsivă, cu dureri intercostale şi toracice
  • dificultăţi de respiraţie cu raluri sibilante (zgomote şuierătoare) şi ronflante (hârâite), cu expiraţie dificilă (astmatică) şi nevoia de aer.
   Exisă păreri ale unor specialişti conform cărora sunt mult mai multe simptome pe care chiar medicii le pun pe seama altor boli; psoriazis, boala celiacă, diabet, modificări ale oaselor, sughiţuri persistente de zile sau ani în şir (a existat un caz, tratat după 35 de ani. Intrase în cartea recordurilor), anumite forme de psihoze, manii etc
    Consumarea în continuare a unor alimente poate duce la crize grave cu greutate pe piept, atacuri de panică, transpiraţii, emoţii puternice, frisoane, fiori care urcă de la picioare spre piept, teamă nedefinită, tahicardie, cu senzaţie de moarte iminentă.

   Cele mai frecvente 20 de alergii alimentare IgG cu declanşare întârziată

  1. Laptele de vacă
  2. Gliadina din grâu
  3. Glutenul (gliadina) din grâu, secară şi orz
  4. Drojdia
  5. Albuşul de ou
  6. Nucile caju
  7. Gălbenuşul de ou
  8. Usturoiul
  9. Soia
  10. Nucile braziliene
  11. Migdalele
  12. Porumbul
  13. Alunele
  14. Ovăzul
  15. Lintea
  16. Kiwi
  17. Ardeiul iute
  18. Seminţele de susan
  19. Seminţele de floarea-soarelui
  20. Arahidele  
   Acestea sunt cele mai comune dintre alergiile alimentare, însă trebuie ştiut că ORICE aliment poate fi declanşator pentru o anumită persoană. Fiecare ar trebui să urmărească cu atenţie la consumul unui aliment nou, orice senzaţie sau schimbare de dispoziţie în starea de sănătate. Se zice că nimic nu este întâmplător pe lume. Dar dacă asta se spune deseori despre întâlnirile dintre persoane, e mult mai adevărată pentru întâlnirea dintre om şi anumite alimente. Au fost cazuri documentate cînd unele persoane au trebuit să renunţe definitv la cafea, la cacao sau la spanac. Să nu mai amintim de aditivii alimentari: glutamat, coloranţi, conservanţi, E-uri... care sunt cunoscuţi deja ca nerecomandaţi.
   In alergiile ascunse, o pauză totală de 3 luni (preferabil 6) duce la stingerea reacţiilor la un aliment care poate fi reintrodus apoi treptat dar O DATĂ LA 4 ZILE. Deci cu minim 3 zile de pauză totală înainte. Atenţie însă la toate celelalte produse care pot conţine acel produs în proporţii variabile. Iar în alergie nu contează cantitatea. Simpla prezenţă a unor urme care pot fi depistate de organism e suficientă, pentru că nu alimentul în sine declanşează problemele ci histaminele din complexele imune create în corp ca soldaţi, şi care sunt eliberate pentru atacul ,,inamicului".
   Citiţi cu atenţie etichetele şi căutaţi să ghiciţi ce se află în spatele unor cuvinte; dacă pe o margarină nu apar cuvinte ca: lapte, unt, cazeină, nu e suficient. Mai jos poate fi specificat: ,,produs obţinut pe o linie de prelucrare a brânzeturilor". E acelaşi lucru cu ,,poate conţine urme de..."  adică VA CONŢINE!
   Dacă un aliment va da reacții puternice, grave și cu durată mare, acesta trebuie eliminat definitiv. La cele cu efecte moderate sau mici vom avea grijă la cantitatea lor, chiar și prin asocierea mai multor produse, și la durata de consum. Fiecare om trebuie să poarte un ,,dialog” permanent cu propria sa ființă, dar o regulă de bun simț ar fi să facem câte o pauză de minim 3 săptămâni la fiecare aliment prin rotație. 

Se pot obține rezultate bune prin tratamentul cu metoda REIKI vezi AICI

   * vedeți aici mai multe despre tulburările de anxietate

                                                      -//-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu